Chov, chovné páry, chovná linie

14.09.2011 13:23

     První zkušenosti s chovem výstavních andulek  jsme získali v roce 1992. Po několika letech chovu jsme z nedostatku vhodných  prostor chov přerušili a vrátili se k němu v roce 2008. 

    Prvních 6  chovných  párů  jsme koupili od Marka Vlka na jaře 2008. Na podzim jsme chov  doplnili  o jednoho samce od Milana Habrcetla a jeden pár získali  od Milana Ročka.  Na jaře 2009 jsme chov dále rozšířili o další  čtyři samice od Milana Habrcetla a dva samce od  Jiřího Melichara. 

    V prvním roce chovu jsme nechali jednou vyhnízdit  3 páry a odchovali 4  mláďata (3 samci, 1 samice), z nichž jeden světle modrý samec, se jeví jako vysoce kvalitní. V letošním roce jsme odchovali celkem  23 mláďat, z nichž minimálně 8 použijeme do chovné sezóny 2010. Chovná linie je v současné době založena na andulkách od M. Vlka a M. Habrcetla, další andulky máme zatím jako chovnou rezervu.

    Pro evidenci chovu využíváme chovné listy, zakládané po ročnících do chovné knihy. Mláďata kroužkujeme kroužky od Jiřího Straky z Bludova. Díky evidenci je možné vystavit rodokmeny na námi odchovaná mláďata.

    I náš relativně malý chov se snažíme   na  přísném výběru kvalitních jedinců. V současné době se snažíme vybudovat vlastní chovnou linii a v budoucnu bychom se rádi pravidelně   zúčastňovali výstav andulek.

    Náš hlavní zájem není „jen“ vyšlechtit ideální výstavní andulku, ale zajímá nás též genetika a možnosti ověřování jejích zákonitostí  u  výstavních  andulek,  otázky týkající se vlivu domestikace na druh Melopsittacus undulatus  a  další témata týkající se problematiky od přírody k welfare. 

    Výstavní andulky chováme v souladu s našimi ročními obdobími,  hlavní chovná  sezóna je zhruba od dubna do října. V ptačím domku jsou ptáci více vystaveni výkyvům teplot v rámci den – noc i v dlouhodobým teplotním  změnám v průběhu roku. V době rozmnožování mají  ideální  světelné podmínky, s dostatečným denním osvětlením.  Jejich kondici ovlivňuje slunečního záření, strava je obohacována zelenou složkou  –  ptačinec žabinec, jitrocel kopinatý, řebříček obecný aj.    Výsledky tohoto chovu se budeme snažit porovnávat s klasickým chovem, který využívá  přitápění  a prodlužováním dne pomocí umělého osvětlení.   Zajímá nás řada otázek týkajících se především počtu mláďat, udržení kondice jednotlivých ptáků v průběhu roku apod. Stručně řečeno, zda si andulka i přes zcela zjevnou změnu exteriéru uchovala i své původní vlastnosti.

     Naším dalším cílem je pokusit se založit chov na měřitelných ukazatelích a hodnocení kvality pera  jednotlivých ptáků. Z a tímto účelem bychom rádi vypracovali metodiky posuzování výstavních andulek pomocí dat, které je možno objektivně hodnotit a porovnávat.